Etiquette Koninklijke tafel banket chefkok CCC willem-alexander maxima sarkozy Francois Hollande Angela Merkel Vladimir Poetin Barack Obama gasten training gastvrijheid klantvriendelijkheid hospitality Mind Your Guest Robert Bosma

Wat zet u op de Koninklijke tafel?

Je hebt sterren chefs en chefs die koken op ‘koninklijk’ niveau. Zij koken voor koningen, sjeiks, presidenten en premiers.

CCC: Club des Chefs des Chefs

Deze illustere groep koks heeft zich gegroepeerd onder de CCC: Club des Chefs des Chefs. Vaste chefkoks die voor wereldleiders koken. Zij zijn ook meteen vertrouwenspersonen, want niets mag mis gaan tijdens een banket met hooggeplaatsten. Want de diplomatieke belangen zijn groot. Veelal gaat een banket op dat niveau niet om het eten, maar om het verstevigen van contacten of een basis leggen voor verder overleg. De gerechten en de dranken die ter tafel komen zijn diplomatieke aanwijzingen die tonen of de gastheer en –vrouw hun tafelgenoten echt serieus nemen en zich hebben verdiept in de achtergrond van hun gasten. Soms is het ook een culinaire vingerwijzing naar de keuken van het gastland. De chefkoks hebben daarin een belangrijke rol. Soms niet en dan kan het ook flink mis gaan.

Angela Merkel maakt u blij met een lekkere soep. Dat is beter voor haar lijn, vindt ze zelf.

Diner in de soep

Een lunch tussen de Franse president Sarkozy en de Iraakse premier Nouri Al-Maliki liep flink in de soep, omdat de Irakezen geen wijn op tafel wilden. De Fransen weigerden hun nationale trots van het menu te schrappen met als gevolg dat de premier de afspraak afzegde. Kook je voor Vladimir Poetin, hou er dan rekening mee dat een voorproever bepaalt of gerechten wel of niet de president bereiken. Een hofarts legt zelfs de gerechten eerst onder de loep.

Barack Obama is gek op broccoli

Koken voor de koninklijke familie in Koeweit vraagt 24 uur alertheid want in het Midden-Oosten wordt dag en nacht gegeten. Angela Merkel maakt u blij met een lekkere soep. Dat is beter voor haar lijn, vindt ze zelf. President Francois Hollande heeft een hekel aan asperges en Barack Obama is gek op broccoli.

De chefs van de CCC, koken op het hoogste niveau en krijgen geen Michelin ster. Is het in een restaurant hard werken, als chef van een regeringsleider kun je zomaar geconfronteerd worden met een diner waar zeven dagen later 1.300 mensen aanzitten. De leden van CCC, 25 in totaal, houden elkaar op de hoogte over de diverse culinaire voorkeuren van staatshoofden en hun gevolg. Ook onze koning en koningin hebben hun eigen chefkok. Toevallig geen lid van CCC.

Stel u wordt gevraagd om een diner voor twee samen te stellen voor Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Waar gaat u ze mee verrassen?

Met gastvrije groet,
Robert Bosma

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *