online merkstrategie merk marketing communicatie adviseur model van aandacht gastvrijheid gasten gastvrij zijn gastvrijheid service kwaliteit aandacht veiligheid vertrouwen the connect effect Mind Your Guest Robert Bosma training hospitality klantvriendelijkheid merk merkstrateeg corona coronavirus virus crisis bedrijven

Ondernemers: schouders eronder. Vooral nu.

Wij ondernemers vormen de ruggengraat van de economie. Laat ons ook in deze tijd bewijzen dat wij die titel waard zijn. De maatregelen die door de overheid in het vooruitzicht zijn gesteld compenseren niet onze omzet, maar het is in ieder geval iets. We worden niet helemaal aan ons lot overgelaten.

Topjaar!

2020. Het voelde alsof het een magisch jaar ging worden. Alleen al vanwege de historische cijfercombinatie. De economie draaide op volle toeren en het werkloosheidscijfer was nog nooit zo laag. Het moest wel een topjaar worden.

Corona

Een vreemdsoortig eiwitcel gooit echter roet in het eten en legt de mondiale economie nagenoeg stil. Voor het allereerst worden we geconfronteerd met een fenomeen waar niemand ervaring mee heeft en waar we niemand de schuld van kunnen geven, zoals met de bankencrisis.

Count your blessings

Ondanks alle negatieve berichten mogen wij ons gelukkig prijzen dat wij hier in dit kleine landje wonen. De zorg laat zich van haar beste kant zien. We worden geadviseerd om thuis te blijven en we mogen nog naar buiten. Het paniekerige gehamster is nu gelukkig ook van de baan. We hebben genoeg te eten. Count your blessings, als je elkaar hebt en gezond bent.

Balans

Samen met enkele vooraanstaande ondernemingen zoals KLMCoolblueSuitsupply, en klanten van Mind Your Guest vinden wij dat de balans tussen de aandacht voor de gezondheidszorg ten aanzien van de economie zoek is. Onze minister president gaf het onlangs ruiterlijk voor de eerste keer toe: alle aandacht gaat alleen naar de gezondheidszorg. Met andere woorden, de Nederlandse economie wordt aan haar lot overgelaten, met als gevolg dat honderden bedrijven zullen omvallen. Het is van groot belang dat wij, ondernemend Nederland, dit niet toelaten te gebeuren en ervoor zorgen dat de balans tussen de zorg en economie snel hersteld wordt en daarop verder te bouwen.

Knauw

Sommige ondernemingen staan nu al nagenoeg stil. Diverse restaurants zijn overgegaan tot het bezorgen van maaltijden. De verdiensten zijn laag en zo ook de marges. De evenementenbranche en alles en iedereen die daarmee samenhangen krijgen de grootste knauw en worden op geen enkele manier gecompenseerd. Dat geldt ook voor ons bedrijf. Wij ondersteunen veel bedrijven en er gaat geen factuur de deur uit. Dat is niet oké, maar voor nu is het goed.

Blijf in beweging

Ik zeg altijd: “Ik heb een hoofd om na te denken en twee handen om iets te maken.” Gelukkig ben ik gezegend met een positief brein, flexibele instelling een dosis creatief denken. “Lukt het niet rechtsom, dan ga ik linksom of desnoods een andere richting uit.” Ik blijf bewegen. Letterlijk en figuurlijk. Ik sport iedere vroege ochtend; buiten hardlopen en met ondersteuning van app’s en gewichten trainen op zolder. Ik laat mij graag inspireren door mensen die het veel beter weten dan ik, zoals Bill GatesWarren BuffetRichard Branson en Danny Meyer. Altijd fijn om hun YouTube video’s te bekijken en te beluisteren. Sommige Ted Talks werken voor mij ook motiverend.

Daarnaast luister ik iedere ochtend een halfuurtje naar de JortCall, waar Jort Kelder in gesprek gaat met onder andere wetenschappers, filosofen, ondernemers en futurologen. Dat werkt voor mij verfrissender dan het aanhoren van steeds dezelfde  doemscenario’s die door virologen en de artsenij worden geschetst aan de diverse talkshowtafels, die laten blijken dat zij ook niet echt van de hoed en de rand weten. Jammer dat daar zelden ondernemers aanschuiven met hun visie.

Steun elkaar!

Laten we met z’n allen er de schouders onder zetten. Vooral voor en met elkaar. Ondernemers hebben elkaar meer dan ooit nodig. Laat niet de oren hangen naar de angstige en afwachtende politiek, maar pak zelf ‘common sense’ weer de draad op. Alleen samen kunnen wij de economie in beweging houden. Dus, vraag hulp en steun elkaar!

Heb je een vraag voor mij of ons team? Een email sturen is het makkelijkst: info@mindyourguest.nl

Veel succes namens het Mind Your Guest-team en ondernemend Nederland.
Robert Bosma

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *