• Etiquette

    hoe heurt het in de zakelijke omgang?

“Etiquette en goede omgangsvormen vallen niet op,
het ontbreken ervan wel.”
Jan Jaap van Weering/Distinguished

Hoe ‘heurt’ het eigenlijk met etiquette?

Succesvol contact maken met klanten, gasten, passagiers, bezoekers of zakenrelaties, valt of staat met een respectvolle benadering. Goede manieren vallen niet op, het ontbreken ervan wel. Zelden zal iemand u direct aanspreken op uw gedrag. Een fijne gedachte, echter als diegene geen contact meer met u opneemt, dan is dat een minder prettige bijkomstigheid.

Internationale etiquette

Robert Bosma reist veel over de wereld voor zijn werk. Zodoende heeft hij ook veel kennis over internationale etiquette opgedaan. Zeer regelmatig  geeft hij workshops en trainingen voor het bedrijfsleven, overheid, onderwijs en serviceclubs. Gelardeerd met inspirerende verhalen en anekdotes. Ook hoe het wel eens mis ging.

Etiquette anno nu. Waarom eigenlijk?

Net zoals wij verkeersregels hebben om het dagelijks verkeer in goede en veilige banen te leiden. Zo zijn etiquette de omgangs- en gedragsregels om het sociale verkeer overzichtelijk en prettig te houden.

Ze geven houvast. Als u een uitnodiging ontvangt waar als dresscode staat ‘black tie’, dan is het fijn om te weten hoe u en uw partner zich dienen te kleden voor die gelegenheid.

Op die manier wordt voorkomen dat u en uw gastheer en gastvrouw in een ongemakkelijke positie komen, mocht u de dresscode op de uitnodiging over het hoofd gezien hebben. Als de gastheer en gastvrouw weten hoe het heurt, zullen zij niets laten merken en u met alle egards ontvangen, wat u ook aan heeft.

Etiquette de oorsprong

Het woord etiquette komt uit de tijd van de Franse koning Lodewijk XIV, die erg gesteld was op uiterlijk vertoon. Niet alleen zijn kledingstijl was op z’n zachts gezegd weelderig. Ook de tuinen van zijn paleis in Versailles moesten gratie en grandeur uitstralen. Misschien bent u er weleens geweest?

Omdat de gasten van de koning tijdens het flaneren door de tuinen regelmatig van het pad afgingen, liet Lodewijk bordjes plaatsen met het gebod om niet het gras te betreden. Zo’n bordje heet in het Frans: ‘etiquette’.

Laat u stijlvol inspireren

Robert Bosma heeft zich gespecialiseerd in de wereld van etiquette. Hij geeft over dit onderwerp adviezen, lezingen, workshops, trainingen en masterclasses. Voor uiteenlopende gelegenheden.

Robert is een graag geziene etiquette inspirator bij serviceclubs, bedrijven, overheidsinstanties en particulieren.

Hij vertelt ook over de historie achter bepaalde etiquette-regels. Sommige gebruiken gaan zelfs terug naar de middeleeuwen.

Met de kennis en het hanteren van etiquetteregels, weet u zich te allen tijde en waar dan ook te bewegen. In welke kringen ook.

Ja, ik laat mij graag stijlvol inspireren