restaurantje spelen flow focus model van aandacht gastvrijheid gasten gastvrij zijn service kwaliteit aandacht veiligheid vertrouwen the connect effect Mnd Your Guest Robert Bosma after sales helpdesk training hospitality klantvriendelijkheid

Ga lekker restaurantje spelen

Dat deed ik als kind al graag ‘restaurantje spelen’. En ineens kwam ik erachter wat dat daadwerkelijk betekende.

Vanaf mijn jeugd

Sommige jongens in mijn klas hadden iets met brandweermannen, anderen met politieagenten, weer anderen met straaljagerpiloten. En ik had iets met militaire orde. Omdat ik zo groot was gebracht door mijn vader die beroepsmilitair was bij het Korps Mariniers en daarna ging werken bij het Amsterdamse politiekorps. Maar in zijn ziel altijd militair bleef.

Als je je geheel kunt focussen op datgene waar je echt goed in bent, dan gaat alles in een flow.

Strak in het gelid

Als kinderen mochten wij alleen strak gekleed de straat op. Beleefdheidsvormen werden ons tweede natuur en de gastvrijheid bij ons thuis was strak georganiseerd. Ik vond het heerlijk om strak in het gelid de tafel te dekken met alle bestek, glazen, servet en ‘side plates’ in de juiste orde rond en op het tafelservies. Restaurantje spelen. Inclusief de gasten bij ons thuis welkom heten en in en uitserveren. Ik denk er nog met veel plezier aan terug.

restaurantje spelen flow focus model van aandacht gastvrijheid gasten gastvrij zijn service kwaliteit aandacht veiligheid vertrouwen the connect effect Mnd Your Guest Robert Bosma after sales helpdesk training hospitality klantvriendelijkheid

Werken in een flow geeft het allerbeste resultaat en het meeste werkplezier.

Restaurantje spelen

Laatst zei een restaurateur tegen mij dat hij een top-avond had gehad en dat het zo’n lange tijd geleden was dat hij restaurantje kon spelen. Hij bedoelde daarmee, dat hij zich volledig kon focussen op de gasten, op de algehele organisatie en het contact met de keuken. In plaats van druk in je restaurant rond lopen, terwijl je gedachten elders zijn. Bijvoorbeeld bij de administratie die nog ligt te wachten, de voorbereiding voor de nieuwe menukaart of de vakanties die eraan komen, waardoor het part-time personeel weer ‘en masse’ de benen neemt. Maar nu had hij een top-avond gehad en gedraaid.

Restaurantje spelen voor iedereen

Het begrip ‘restaurantje spelen’ geldt natuurlijk voor iedereen. Als je je geheel kunt focussen op datgene waar je echt goed in bent, dan gaat alles in een flow. Dan onderneem je je acties vanuit één agenda en niet met al die andere agenda’s die ook nog in uw achterhoofd liggen opengeslagen.

Daarom gun ik u dat u met regelmaat ‘restaurantje gaat spelen’ in welke beroepsgroep u ook zit. Helemaal in een flow datgene doen waar u écht heel goed in bent. Dan gaat u merken hoe succesvol uw ‘restaurant’ wordt.

Met gastvrije groet,
Robert Bosma

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *