Waardevolle adviezen van top-entrepreneur Jack Ma Jack Ma carriere ondernemerschap alibaba model van aandacht gastvrijheid gasten gastvrij zijn gastvrijheid service kwaliteit aandacht veiligheid vertrouwen the connect effect Mind Your Guest Robert Bosma training hospitality klantvriendelijkheid

Waardevolle adviezen van top-entrepreneur Jack Ma

Jack Ma is de rijkste Chinese ondernemer en wellicht een van de sympathiekste entrepreneurs van de wereld. Als topman van internetbedrijf Alibaba staat hij garant voor 40 biljoen dollar. En zijn bedrijven blijven maar groeien.

Hij geeft zijn visie hoe je succesvol stappen kunt zetten in je carrière  en deelt het carrièrepad van een persoon op in leeftijdsgroepen.

20 tot 25 jaar

Studeer en maak je studie af. Neem een bijbaantje, met name een die je inspireert. Maar laat het je studie niet in de weg zitten. Leer van je vallen en opstaan.

Word een autoriteit op jouw vakgebied en breng dat op jouw unieke manier naar buiten.

25-30 jaar

Veel mensen die gaan werken kiezen voor een bepaalt type bedrijf. Het liefst een bedrijf met een bekende naam. Jack Ma zegt, kies niet voor een bedrijf, maar kies voor diegene die het bedrijf leidt. Kies een leidinggevende die jou inspireert. Kies je voor een groot bedrijf, dan zal je veel leren over structuren en processen. Bij een klein bedrijf zal je veel meer leren over passie, dromen en ondernemerschap.

30-40 jaar

Dit is het moment, zegt Jack Ma, dat je rijp bent om te besluiten wat je gaat doen: werken in loondienst of zelf een onderneming starten. Als je kiest voor ondernemen dan is zijn advies: jaag je dromen achterna met veel passie en plezier. Maar ga het vooral doen op jouw eigen unieke manier. Leer ook hier van je vallen en opstaan. Probeer veel dingen uit.

40-50 jaar

Je bent inmiddels meer ervaren. Bouw je bedrijf verder uit. Zorg daar waar je goed in bent, er nog beter in wordt. Word een autoriteit op jouw vakgebied en breng dat op jouw unieke manier naar buiten. Maak gebruik van je ervaring, leeftijd en expertise. Belangrijk, zegt Jack Ma, ga vooral niet switchen of iets totaal nieuws beginnen, daar is het te laat voor.

50-60 jaar

Blijf je bedrijf uitbouwen, maar nu gedragen door de jongere generatie binnen je organisatie. Laat je dagelijks inspireren. Wees een ervaren motivator, coach, verbinder en gezicht naar buiten toe.

60 jaar >

Vul je leven in zoals jij dat wilt. Ga genieten van een goed pensioen of combineer het vrije leven met wat dagen werk als ambassadeur van je bedrijf. En wellicht wil je full time aan de slag blijven. Geniet van je successen en hoe de jongere generatie het stokje succesvol overneemt.

Met gastvrije groet,

Robert Bosma

 

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *