hospitality klantvriendelijkheid training gastvrijheid Kasteel diner evenement diner zakelijk organisatie protocol etiquette Mind Your Guest Robert Bosma

Succes begint bij het eindresultaat

Steeds meer word ik gevraagd om vanuit mijn internationale expertise op het gebied van merkenstrategie, gastbeleving en etiquette bedrijven te adviseren bij onder andere het opzetten van diners, events of het ontvangen van belangrijke relaties. Mijn adviezen en het begeleiden van restaurants en hotels helpen mij daarbij.

Als een gast positief reageert wil dat nog niet zeggen dat hij of zij over het gehele verblijf in het restaurant tevreden is.

Nederlandse gasten

Een restaurateur of hotelier weet pas aan het einde van het verblijf van zijn gasten, of alles naar wens was. Soms komt men daar veel later achter, als gasten bijvoorbeeld een online-recensie hebben geschreven. Met name Nederlandse gasten laten ter plekke niet snel blijken of ze al dan niet geheel tevreden zijn. Dus het kan zomaar zijn dat een restaurateur op zijn standaardvraag: “Is alles naar wens?” een veelal positief standaardantwoord van de gast terug krijgt. Maar als een positief reageert wil dat nog niet zeggen dat hij of zij over het gehele verblijf in het restaurant tevreden is. Dus kan het zomaar zijn dat het restaurant naderhand wordt geconfronteerd met een minder positieve recensie.

Begin bij het einde

Bij het adviseren en begeleiden van zakelijke diners of evenementen, is mijn vraag altijd, wat dient de positieve respons te zijn van de gasten, een dag na het diner of het event? Gasten kijken dan terug en benoemen de positieve en minder positieve highlights. Bij Mind Your Guest willen we dat gasten alleen maar terug denken in positieve beelden en bewoordingen. Dus draaien we in het draaiboek, als het ware de film terug. We beginnen bij de door ons gezamenlijk omschreven positieve gast-respons. Zo kunnen we, de film terug draaiend, aan alle details specifieke aandacht geven. In feite eindigen we op het moment dat de gasten voor het eerst de uitnodiging ontvangen.

Waarom de film terugdraaien?

Met name om te beginnen bij de gewenste positieve respons van de gasten. Ook omdat vaak het venijn ‘m in de staart zit. Wellicht herkent u het: hoe later de avond hoe meer de algemene aandacht kan verslappen. De gast mag zich optimaal vermaken. De brigade dient van A tot Z scherp te blijven met een hoge mate van gastvrij zijn, service en aandacht voor etiquette.

Zo zorgt u dat uw speciale gelegenheid het einde wordt. Lees hier meer over dit onderwerp.

Met gastvrije groet,
Robert Bosma

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *