Onze nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken hermitage cathelijne broers hollandse meesters sint petersburg amsterdam tentoonstelling tsaren diplomatie online marketing communicatie adviseur model van aandacht gastvrijheid gasten gastvrij zijn gastvrijheid service kwaliteit aandacht veiligheid vertrouwen the connect effect Mind Your Guest Robert Bosma training hospitality klantvriendelijkheid return on involvement

Onze nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken

Oftewel de kracht van diplomatie, charme, gastvrij zijn, doorzettingsvermogen en transparantie.

Wie dan?

Ik moet toegeven dat Han Lips van Het Parool mij net voor was. Maar toen ik op TV het boeiende programma ‘Hollandse meesters retour’ zag, met in de hoofdrol de directeur van de Hermitage in Amsterdam, kreeg ik het Eureka-moment: Cathelijne Broers moet onze nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken worden.

Als je werkelijk weet waar je naar toe wilt, dan zie je ook welke wegen je kan of dient te bewandelen.

Bijna collega’s

Cathelijne en ik waren ‘bijna’ collega’s schrijf ik nu heel stoer. Eigenlijk is het zo, dat ik enkele boeiende gesprekken met haar heb gehad ten tijde dat zij adjunct was bij de Hermitage en de Nieuwe Kerk en ik als interim marketing en communicatie verantwoordelijke werkte voor Koninklijk Theater Carré. Qua locatie waren wij nagenoeg buren. Inzet van onze gesprekken was, een eventuele aanstelling voor mij in eenzelfde functie bij de Hermitage, als mijn interim periode bij Carré zou aflopen. Tijdens deze gesprekken vielen mij de gedrevenheid en talenten van Cathelijne op.

Onze nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken hermitage cathelijne broers hollandse meesters sint petersburg amsterdam tentoonstelling tsaren diplomatie online marketing communicatie adviseur model van aandacht gastvrijheid gasten gastvrij zijn gastvrijheid service kwaliteit aandacht veiligheid vertrouwen the connect effect Mind Your Guest Robert Bosma training hospitality klantvriendelijkheid return on involvement

Strategische hospitality

Wat in de serie ‘Hollandse Meesters retour’ goed tot uiting komt, is hoe Cathelijne Broers haar strategische hospitality-talent tot uitvoer brengt. Dit gekoppeld aan een flinke dosis doorzettingsvermogen en vakkennis. Als je werkelijk weet waar je naar toe wilt, dan zie je ook welke wegen je kan of dient te bewandelen.

De opdracht

De opdracht die Cathelijne zich had gesteld is een overzichtstentoonstelling samen te stellen van topstukken van Hollandse meesters uit de 17e eeuw in de Amsterdamse Hermitage die op dat moment tot de vaste collectie horen van de Hermitage in Sint Petersburg. Dan hebben we het over topstukken van onder andere Rembrandt en Vermeer. Een collectie die als een magneet werkt en miljoenen museumbezoekers naar Sint Petersburg trekt. De vraag om deze stukken uit te lenen, is van hetzelfde niveau als de de directeur van het Rijksmuseum vragen om de Nachtwacht in bruikleen te mogen hebben.

Chocoladeletters

Hoe pak je zo’n opdracht aan? Op welke manier effen je het pad richting je verzoek in Sint Petersburg ten overstaan van de museumdirectie en conservatoren aldaar? Doe je zaken met Russen dan kom je niet ver met zoet ‘geschmier’. Cathelijne laat zien hoe belangrijk het is om je uitermate goed voor te bereiden en met professionele openheid de Russische delegatie tegemoet te treden. Haar presentatie van de prachtige tentoonstelling over Catharina de Grote in de Amsterdamse Hermitage was een mooie opening. De respectvolle woorden van Cathelijne maakte dit verhaal rond. In Nederland liep Sinterklaas over de daken, in Sint Petersburg deelde Cathelijne chocoladeletters ‘H’ uit. Het diplomatieke lobbywerk kon van start gaan.

Wandelgangen

In de wandelgangen werd voor de kijker van het programma duidelijk dat de Russen positief gestemd waren. Maar ja, om nu alle topstukken uit te lenen, dat was nog een struikelblok. We weten nu dat het haar gelukt is. Het drukbezochte ‘Hollandse Meesters in de Hermitage. Oogappels van de tsaren’ is op moment dat ik dit schrijf nu in Amsterdam te zien. Een huzarenstukje van Cathelijne waar ik een respectvolle buiging voor maak.

Meneer Rutte, als u toch op zoek bent naar een nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken, dan weet u wie ik adviseer. De Russen zullen het met uw keuze eens zijn. De vraag is alleen, wil Cathelijne?

Met gastvrije groet,

Robert Bosma

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *