Gasten zijn net plantjes aandacht gastvrijheid training Mind Your Guest Robert Bosma

‘Gasten zijn net plantjes’

Ja mijn moeder heeft heel wat wijsheden aan mij toevertrouwd.

Waaronder de uitspraak: ‘Gasten zijn net plantjes’.

Even een stukje achtergrond bij deze uitspraak. Ik gebruik mijn moeder weleens om mijn communicatie te testen. Bij het geven van trainingen, gastcolleges en masterclasses vanuit onze Mind Your Guest Academy vind ik het van belang om mijn communicatie helder over te brengen. Ook fijn voor de toehoorders.

Mijn moeder kan soms complexe zaken tot de essentie terugbrengen.

Zo vertelde ik haar over een gastvrij zijn-training, waarbij ik duidelijk wilde maken hoe je, als gastheer of gastvrouw, de aandacht verdeelt tussen verschillende typen gasten.

Want iedere gast wil wat anders in de context van aandacht.

Zakelijke gasten willen een andere benadering, dan het echtpaar dat gezellig een avond uit is. Een verliefd stel zal minder aandacht van u hoeven, dan het gezin dat bij u komt eten.

Zo vertelde ik dat ook aan mijn moeder, die meteen reageerde. ‘Gasten zijn dus net als plantjes.’

‘Want weet je nog, toen je zo’n jaar 17 was, en jij alleen thuis mocht blijven en je vader en ik op vakantie gingen? Weet je ook nog dat ik instructies had geschreven hoe de planten te verzorgen?

Ja, dat wist ik nog goed. Bij iedere plant had mijn moeder een briefje neergelegd: ‘Deze plant heeft iedere dag water nodig.’ ‘Let op! Deze plant iedere week alleen de pot onderdompelen in een emmer met water, mag morgen al.’ ‘Deze plant om de twee dagen water geven – niet teveel – en ook iedere keer een kwart slag draaien’.

Bij een cactus schreef mijn moeder: ‘Deze hoeft maar één keer in de week water. Wel iedere dag even tegen ‘m praten. Dat vindt ie leuk.’

Dankzij de briefjes van mijn moeder hebben de planten de vakantie overleefd. Toch nog een intensief klusje. Want had ik de individuele planten niet de aandacht gegeven die noodzakelijk was, dan was het groene resultaat wellicht anders geweest.

En eigenlijk is het net zo als met gasten. Als je de individuele gasten niet de aandacht geeft die ze van je verlangen, dan zal het uiteindelijke, door u gewenste, resultaat anders zijn.

De plantjes-theorie van mijn moeder helpt mij om de benadering van gasten nog duidelijker over te brengen.

U mag de theorie van mijn moeder ook lenen.

Met gastvrije groet,
Robert Bosma

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *