Who's the Boss? 5 tips voor succesvol leiderschap training gastvrijheid hospitality customer service klantvriendelijkheid Mind Your Guest Robert Bosma

5 tips voor succesvol leiderschap

Bent u de baas of een leider? Ik kan ook de vraag stellen, wat wilt u het liefste zijn? Of, hoe wilt u gezien worden?

Leiderschap

In Amerikaanse films en TV-series komt altijd het thema leiderschap terug, het maakt niet uit in welke context. Van een leraar op een school, een captain van een ruimteschip of de creative director van een reclamebureau. De personages laten allemaal de diverse kanten van leiderschap zien. En omdat je als kijker van die series veelal ook wordt meegenomen in het privéleven van deze bazen, zie je ook hoe zij zich manifesteren in andere contexten.

Hoe zit het met u? Bent u de baas of een leider?

Veel werkgevers hebben het idee dat ze een meer afgemeten en harde manier van leiding geven moeten laten zien om serieus genomen te worden. Uit onderzoek is juist gebleken dat veel van deze bazen zichzelf niet serieus nemen en daarom trucs uit de kast halen om autoriteit uit te stralen. Of omdat ze niet lekker in hun vel zitten, danwel eigen zaken maar niet naar hun hand kunnen zetten. Een belangrijke uitspraak die ik ooit heb gehoord is:  “De wil van de mens om zich te binden te willen groeien en te veranderen is stemming afhankelijk.”

Met andere woorden; werken mensen in een omgeving die positief en stimulerend voor ze is, dan presteren ze beter en zijn ze loyaler. En sterke leiders zijn bepalend voor de sfeer binnen een organisatie.

Een bekende Amerikaanse uitspraak is:

People don’t leave jobs; they leave bad bosses.”

5 tips voor succesvol leiderschap 

  1. Je bent vriendelijk zonder zwak te zijn

Een van de moeilijkste dingen voor leiders om te beheersen is vriendelijkheid. En dat is wat anders dan ‘aardig gevonden willen worden’. Soms moet je als leider iets vertellen waar medewerkers niet blij van worden. Maar het moet wel gezegd worden.

Dit geldt ook bij zakelijke transacties. De balans tussen vriendelijkheid en kracht is essentieel. Leiders die dit van nature beheersen stralen vertrouwen uit en krijgen zaken makkelijker voor elkaar. Let op dat het geen trucje wordt. Mensen hebben dat snel door.

  1. Je bent krachtig, zonder onaardig te te zijn

Eigenlijk haakt dit goed aan bij punt 1. Het hebben van innerlijke en vriendelijke kracht werkt in een groot voordeel voor u als leider. Mensen volgen een leider die ze vertrouwen en die de controle heeft. Komt een leider onaardig uit de hoek, dan komt dat over alsof hij of zij geen controle heeft. Medewerkers worden onzeker en zullen niet snel zelf het initiatief nemen of met eigen ideeën komen. Ze kijken wel beter uit. Wees de leider die uzelf ook graag als leider had willen hebben. Dan kan ik meteen aan u de vraag stellen: wie is uw rolmodel als leider?

  1. Je bent overtuigend, zonder eigenwijs te zijn

Het hebben van het vertrouwen van de mensen om u heen is een kostbaar goed. Ga daar heel voorzichtig mee om. Ik heb veel leiders naast hun schoenen zien lopen omdat ze gerespecteerd werden door hun medewerkers. Precies ik schrijf het in de verleden tijd. Het vertrouwen van de mensen om u heen is heel teer en breekbaar.

Als u gerespecteerd wordt, is het des te eenvoudiger om overtuigend een boodschap over te brengen, men hangt immers toch al aan uw lippen. No way! Iedere keer weer moet u het respect verdienen. Want als u een overtuigend verhaal houdt of een voorstel doet en uw medewerkers voelen zich veilig genoeg om het niet met u eens te zijn, dan is dat het mooiste cadeau dat u kunt krijgen. Want dan is men daadwerkelijk met uw bedrijf bezig. Zij willen het allerbeste. Voor hun bedrijf, voor henzelf en ze gunnen het u.

  1. Je bent positief en blijft realistisch

Echte leiders zijn vaak ook echte ondernemers. En dan heb ik het niet over mensen die op topfuncties bij een bedrijf op de loonlijst staan, met als enige risico dat óf hun jaarlijkse bonus lager uitvalt, óf dat ze hun baan kwijt raken. Een echte ondernemer is verantwoordelijk voor de eigen onderneming, vermogen en nog belangrijker: de eigen mensen. Of heeft het gevoel dat het zijn onderneming is. Echte ondernemers kijken naar kansen en nemen gecalculeerde risico’s. Ze blijven positief ook als het even tegen zit en kijken realistisch naar de kansen. Het is juist de combinatie van positiviteit, realisme, teamwork en aanpakken dat echte leiders van anderen onderscheidt.

  1. Je bent een rolmodel, geen prediker

Echte leiders inspireren en dwingen bewondering af. Ze koppelen woorden aan daden en delen dat met hun team. Veel leiders zeggen dat ze integriteit belangrijk vinden, echte leiders tonen dat iedere dag. Ze vinden dat het team op de eerste plaats komt, dan pas de klanten van het bedrijf. Ze zijn ervan overtuigd dat een succesvol en gedreven team iedere dag het verschil maakt voor de markt die zij bedienen.

Dus terugkomend op mijn vraag: bent u de baas of een leider? Of wilt u het liefst een van de twee zijn?

Met gastvrije groet,
Robert Bosma

Meer weten over onze leiderschapstrainingen? Neem nu contact met ons op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *