Kerst 2016 aandacht kaap verdie boa vista hotel dunas hotel boa vista kerstboom kerstman sneeuw familie kerstdiner museum training gastvrijheid klantvriendelijkheid service kwaliteit Mind Your Guest Robert Bosma

Uitpakken met extra aandacht tijdens Kerst

Vorig jaar december adviseerde ik een hotelgroep op een van de Kaap Verdische eilanden. Geen straf, kan ik u zeggen. Met zo’n 30 graden, hagelwitte stranden en een felblauwe zee, was het goed toeven op het eiland Boa Vista. Alleen die naam al. Ook op dit tropische eiland word Kerstmis gevierd.

Toch een vreemd gezicht die kleurrijke en flikkerende kerstbomen en opblaas-kerstmannen, terwijl om je heen alle suggestie van Kerst ontbreekt en ik mij moest beschermen tegen de felle zon met factor 50.

Kerstmis klinkt anders

Wat is dat dan Kerst? Kerst is kou en sneeuw. De kou doet je verlangen om de behaaglijkheid binnen op te zoeken. De sneeuw maakt de wereld om je heen kleiner. Een dikke pak sneeuw doet alles anders klinken en laat alles anders aan ons zien. Het doffe knisperende geluid onder de voeten. Lantaarnpalen die bedekt zijn met sneeuw geven ander licht en de muziek om ons heen klopt met de sfeer buiten. ‘I’am dreaming of a….’

Soms smokkelen we er gewoon een derde of vierde Kerstdag bij.

Feestelijk ritueel

Bij Kerst hoort natuurlijk de kerstboom. Maar voordat-ie thuis zijn takken uitslaat, moet-ie eerst nog gekocht worden. Want wordt het dit jaar een gewone spar of een serieuze Nordman? Een kleintje of een grote? Een brede of een smalle? Of haalt een Chinese variant van zolder?

Eenmaal thuis volgt het jaarlijkse ritueel van het optuigen. Kerstmuziek aan en versieren maar. Tip: lichtjes gaan er vóór de ballen en de slingers in, anders wordt het zo’n geknoei. En zo versieren wij ons hele huis in Kerstsferen.

Kerst 2016 kaap verdie boa vista hotel dunas hotel boa vista kerstboom kerstman sneeuw familie kerstdiner museum training gastvrijheid klantvriendelijkheid service kwaliteit Mind Your Guest Robert Bosma

Kerstdagen smokkelen

Aan de tafel van het Kerstdiner mag niemand ontbreken. Soms smokkelen we er gewoon een derde of vierde Kerstdag bij. Want met de Kerstdagen hoor je bij elkaar te zijn. Tijdens de Kerstdis pakken we met aandacht uit. Lekker eten, mooie wijnen. Wie maakt wat? Of gaan we gezellig buiten de deur eten? Buiten sneeuwt het en het is koud.

Driving home

Maar grote kans dat ook dit jaar geen witte Kerst wordt. De temperatuur is zacht te noemen. De zon laat zich regelmatig zien. Dus moeten we de Kerst er een beetje zelf bij bedenken om toch iets warms en gezamenlijke te kunnen delen.

Zijn we dan toch in staat om zonder winter wonderland aandacht te hebben met en voor elkaar? Zodat, wanneer je in een file staat op weg naar huis, je mede weggebruiker aankijkt, een begripvolle blik uitwisselt met een milde glimlach, want allebei zijn jullie ‘driving home for Christmas…’

Mooie dagen gewenst, namens het team van Mind Your Guest.

Met gastvrije groet,
Robert Bosma

 

 

This post is also available in: English

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *