hospitality klantvriendelijkheid training gastvrijheid studenten gastles masterclass presentatie lezing MBO college TIO IVA Notenboom KLM gastvrijheid geen oordeel Mind Your Guest Robert Bosma

De kracht van geen oordeel hebben

Gastlessen en masterclasses geven, ik blijf het boeiend vinden. Vooral als ik geraakt wordt door luisteraars die zichzelf weten te raken.

Gastles

Onlangs gaf ik gastlessen aan detailhandel-leerlingen op het MBO-college in Amstelveen. Het onderwerp: gastvrijheid op de winkelvloer.

Op de winkelvloer

In mijn gastles vertelde ik een verhaal over hoe ik als jonge assistent verkoper bij een luxe juwelier in Den Haag mijn eerste schreden zette in het land van gastvrijheid. Gesteund door bedrijfsleidster mevrouw Wynia. Een oudere chique dame die onder andere haar strepen verdiend had op de cruise schepen van de Holland-Amerika lijn. Mevrouw Wynia had een on-Nederlandse manier om klanten figuurlijk in te pakken. Wie er ook in de winkel kwam, door haar werd je met alle egards ontvangen. En dat wat ik van haar geleerd heb, breng ik met liefde over op jonge mensen.

Wow… naar elkaar kijken zonder oordeel… het is dus mogelijk

Eye-opener

Tijdens de masterclass liet ik leerlingen zien en ervaren hoe het werkt wanneer mensen een oordeel kunnen hebben over andere mensen. Hoe je dat in het dagelijks leven in de weg kan zitten en wat je ermee verliest in een commercieel beroep in het contact met gasten of klanten. Met leerlingen uit diverse windstreken en met verschillende huidskleuren bleek het een eye-opener te zijn. Wow… naar elkaar kijken zonder oordeel… het is dus mogelijk. En wat het je allemaal oplevert!

Koninklijk staartje

Het verhaal uit mijn juweliersperiode heeft nog een verrassend koninklijk staartje. Ik had nooit geweten dat een klas met 30 leerlingen zo muisstil kon luisteren.

Ook een gastles?

Regelmatig geven wij gastlessen op MBO– en HBO-opleidingen. Ook geïnteresseerd? Dan horen wij graag van u.

Met gastvrije groet,
Robert Bosma

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *