De krachtige taal van lichaamstaal body language model van aandacht communicatie gastvrijheid hospitality klantvriendelijkheid service kwaliteit the connect effect Mind Your Guest Robert Bosma

De krachtige taal van lichaamstaal

Ik schreef al eerder over de de 3 belangrijkste presentatievormen van gastvrij zijn, waar lichaamstaal er een van is.

“Your body speaks before you speak.”

In pak of pyjama?

Tijdens een presentatie die ik gaf over het Model van Aandacht® en lichaamstaal vroeg iemand vanuit de de zaal: “Hoe werkt lichaamstaal als je alleen thuis aan het werk bent, en je belt met een zakelijke relatie?” Goede vraag. Mijn antwoord was eigenlijk een vraag terug: “Hoe voelt u zich als u thuis op uw kantoor werkt met een pyjama aan en u voert een belangrijk zakelijk gesprek?”

Je bent wat je aan kleding draagt

Toen ik klein was speelde ik cowboy en Indiaantje met mijn vriendjes uit de straat. Het bijzondere was, ik speelde geen cowboy, ik voelde mij een cowboy en ik was het dus ook. Het schijnt dat ‘verkleden’ en de daarbij behorende houding- en stemmingsverandering leeftijd ongebonden is. Want trek als man een smoking aan en zie wat er met u gebeurt. Trek als vrouw een stijlvolle jurk aan en zie wat er met u gebeurt. Een generaal van de strijdkrachten straalt in vol militair ornaat iets anders uit, dan wanneer hij gekleed is in zijn vrijetijdskleding. Die uiterlijke verschijningsvorm samen met uw houding en stemmingsverandering, heeft een grote impact op uw psyche en uw omgeving.

De krachtige taal van lichaamstaal body language model van aandacht communicatie gastvrijheid hospitality klantvriendelijkheid service kwaliteit the connect effect Mind Your Guest Robert Bosma

U communiceert zoals u zich voelt

Als u zich prettig voelt in de kleding die u draagt, privé of zakelijk, dan zal u zich anders voelen, dan wanneer u denkt niet de juiste outfit aan te hebben. Sterker nog, mensen kunnen uitermate tevreden zijn over hun kledingkeuze voor een bepaalde gelegenheid en zijn de hele dag van slag vanwege een ‘bad hair day’. Want dat hoort ook bij lichaamstaal. De wijze waarop u communiceert is een reflectie zoals u zich voelt. Een bekend gezegde is: “Your body speaks before you speak”. Denkt u daar maar eens over na, als u in contact bent met anderen, in welke situatie dan ook.

Met gastvrije groet,
Robert Bosma

 

 

This post is also available in: English

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *