cold hospitality nepal nepalgunj kathmandu hotel restaurant gastvrijheid service kwaliteit, aandacht model van aandacht the connect effect Mind Your Guest Robert Bosma training masterclass klantvriendelijkheid hospitality

Cold hospitality

Januari kondigt het einde van de winter aan in Nepal, waar ik een project doe voor de Nepal Business Hotel Association in de stad Nepalgunj. Maar het is koud hier.

Ikzelf werk op mijn hotelkamer met een straalkacheltje naast mij, verzorgd door de gastvrije medewerkers van het hotel.

cold hospitality nepal nepalgunj kathmandu hotel restaurant gastvrijheid service kwaliteit, aandacht model van aandacht the connect effect Mind Your Guest Robert Bosma training masterclass klantvriendelijkheid hospitality

Op de tast

In Nepalgunj beginnen de ochtenden in een koude dichte mist. Het verkeer ziet in de donkere vroege ochtend geen hand voor ogen, want de meeste straten zijn onverlicht. En alles wat fietst heeft sowieso geen licht, dus rijdt het verkeer al claxonnerend stapvoets, bijna op de tast. Rond de klok van elf is de mist opgetrokken en blijft het de hele dag licht bewolkt. Een waterig zonnetje geeft nog iets van warmte af.

IJskast

De huizen, hotels en restaurants zijn gebouwd op de zomerse temperaturen hier, waarbij het kan oplopen tot circa 45 graden. Binnen en buiten is het dan zelfs voor de Nepalees niet om uit te houden. Maar nu is het als een ijskast binnen de muren. Er is nergens centrale verwarming, dus de gemiddelde binnentemperatuur stokt rond de 10 à 15 graden. Koud dus.

Ongezellig

Het is dan ook niet vreemd dat iedereen, medewerkers en klanten gewoon hun dikke winterjas aanhouden op kantoren, in winkels, restaurants en hotels. Voor de Nepalees heel gewoon, maar voor mij als Europeaan vreemd om te ervaren, want het ziet er allemaal erg ongezellig uit. Ook omdat men hier nog niet de sfeerverlichting heeft uitgevonden. De warmte komt van de gastvrijheid van de Nepalezen en de lekkere pittige keuken. Niet vreemd dat zij bij het eten een glas gekookt water drinken. Lekker warm en de meeste streng gelovige Nepalezen zijn zeer matige innemers van alcohol.

Straalkacheltje

Ook tijdens de trainingen die ik hier geef wordt de winterjas door de deelnemers aangehouden. Ikzelf werk op mijn hotelkamer met een straalkacheltje naast mij, verzorgd door de gastvrije medewerkers van het hotel, die ook steeds checken wanneer ik wat wil eten en of ik nog wat gekookt water wil hebben om te drinken.

Inmiddels laat de zon zich steeds meer zien overdag, dat geeft een weldadige warmte waar ook de Nepalees van geniet. Maar de meeste warmte komt van de Nepalezen zelf. Gastvrijheid lijkt haast wel een wondermiddel.

Met gastvrije groet,
Robert Bosma

Wilt u foto’s zien van onze projecten, ga dan naar ‘portfolio’ in het hoofdmenu van onze website.
Of ga naar onze Instagram pagina.

This post is also available in: English

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *