hoy cow nepal swastika nepalgunj hotel restaurant tika tikka Mind Your Guest Robert Bosma gastvrijheid service kwaliteit aandacht model van aandacht hospitality training consultancy advies succes

Holy cow!

Eerder schreef al eens over hoe belangrijk onbevooroordeeld kijken en luisteren is in communicatie en helemaal als het gaat om communicatie in hospitality. Op het moment dat ik dit schrijf zit in mijn hotelkamer in de Nepalese stad Nepalgunj, waar ik hoteleigenaren adviseer, train en coach hoe succesvoller te worden met hun bedrijven.

“Toen hij met zijn auto de parkeerplaats opdraaide van het hotel, schrok ik hevig; zijn auto was van voor tot achter besmeurd met een soort rode verf.”

Een mooie test

U kunt zich wellicht voorstellen dat de gebruiken in een land als Nepal totaal anders zijn dan in Nederland. Een mooie test voor mij in onbevooroordeeld luisteren en kijken. Bij mijn aankomst op het vliegveld van Nepalgunj werd ik traditioneel onthaald met bloemkransen en feestelijk gekleurde shawls. Trots werd ik als eregast vervoerd in de nieuwe auto van een van de commissieleden, die mij ook vroeg wat ik van zijn nieuwe auto vond.

Vandalisme

De dag daarna had ik mijn eerste meeting met de belangrijkste commissieleden, van de Business Hotel Group, waaronder ook de eigenaar van de nieuwe auto. Toen hij met zijn auto de parkeerplaats opdraaide van het hotel, schrok ik hevig; zijn auto was van voor tot achter besmeurd met een soort rode verf. Met op de achterkant een rood hakenkruis. Wat een vandalisme was mijn eerste gedachte.

hoy cow nepal nepalgunj hotel restaurant tika tikka Mind Your Guest Robert Bosma gastvrijheid service kwaliteit aandacht model van aandacht hospitality training consultancy advies succes

Gezegend de weg op

Voordat ik mijn schrik uitte vroeg ik voorzichtig aan mijn begeleider en tolk Sangam, wat er was gebeurd met de auto. Met een grote glimlach zei hij: ‘the car has been blessed yesterday’. Dus vroeg ik ook maar voorzichtig wat dat teken betekende achterop de auto. Het bleek een eeuwenoud Nepalees heilige teken te zijn voor voorspoed en geluk. De auto was daarmee ineens een gezegende ‘koe’ op vier wielen geworden.

Een andere wereld

Ik had verwacht een begrijpende reactie te ontvangen over het symbool dat ik aanzag als een swastika met de voor mij negatieve connotatie. Nee hoor. Nepalesen zijn zeer gelovig en zegenen alles, van auto’s tot gebouwen in aanbouw. Een totaal andere wereld waarin al eeuwenlang tot duizenden goden wordt gebeden. Een mooi lesje voor mij in onbevooroordeeld luisteren en kijken. En toch was ik er bijna ingetrapt…

Met gastvrije groet,
Robert Bosma

This post is also available in: English

2 antwoorden
 1. Marjon Merkens
  Marjon Merkens zegt:

  Dag Rob, haha wat zal je geschrokken zijn. De swastika komt ook in Indonesië voor. De ‘haken’ zijn eigenlijk wieken net zoals bij een molen en is dit zonnerad een symbool voor de vier windstreken. Maar ja, dat weet je denk ik inmiddels al. Dat een ‘wijze’ man zoals als jij er toch bijna intrapte; daar moet ik erg om lachen. Ik hoop t.z.t. meer over jouw avontuur in Nepal te horen. Zonnige groeten, Marjon

  Beantwoorden
  • Robert Bosma
   Robert Bosma zegt:

   Dag Marjon,
   Hartelijk dank voor je reactie. Het klopt wat je schrijft. Je kunt je wellicht voorstellen dat het schrikken is wanneer je de ene dag trots wordt getransporteerd in iemands gloednieuwe auto (de plastic bescherming zat nog over alle stoelen en zonkleppen), die dan de volgende dag ‘besmeurd’ met een soort rode verf de parkeerplaats van het hotel op komt rijden. Het leven is vol met ervaren en leren. Ik ben blij dat je het woord ‘wijze’ tussen aanhalingstekens heb gezet. Zonnige groet terug, Rob

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *