gastvrijheid klok sluitingstijd winkel restaurant herenmode brigade Mind Your Guest Robert Bosma

Hoeveel tijd staat er voor gastvrijheid?

‘De keuken gaat zo sluiten.’ Wordt tegen u gezegd, terwijl u net de menukaart van de tafel heeft gepakt in een restaurant om een keuze te maken uit het lunch-aanbod.

‘U kunt wel kiezen uit de broodjes in onze vitrine.’ Maar u wilt helemaal geen broodjes uit de vitrine. En al helemaal niet omdat op de kaart staat aangeven dat de keuken pas over een half uur sluit.

Wat is dat toch met die sluitingstijden in Nederland?

Laatst wilde ik snel nog een cadeau kopen voor mijn jarige zoon bij een herenmodezaak. Ik loop de zaak om half zes ’s avonds binnen en word met een vrolijke lach ontvangen door een vriendelijke jongeman. Minpuntje was alleen dat hij ook even snel op z’n horloge keek. Tja… want bijna sluitingstijd. Ik voelde mij als klant meteen opgejaagd.

Is gastvrijheid aan tijd gebonden? Wellicht wel.

Maar gastvrij zijn is volgens mij tijdloos.

En gezien de Nederlandse urgentie om toch strikt de klok in de gaten te houden, wordt het voor u juist makkelijker om het onderscheid te maken om uw gasten en klanten tot aan de laatste seconde… en misschien nog wel langer, gastvrij te behandelen. Want succes zit ‘m vaak (ook) in de staart.

Met gastvrije groet,
Robert Bosma

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *